Prosty przepis na pyszne domowe pączki
Kto by nie miał czasami ochoty na zjedzenie czegoś słodkiego. Przekąski obfitujące w cukier poprawiają nastrój, doładowują energią i są istną ucztą dla wszelkich zmysłów (zwłaszcza smaku i węchu). Najgorzej jest jednak wtedy, gdy człowiek pozwala sobie już na zjedzenie jakiegoś słodziutkiego pączka, kupuje go w supermarkecie, zachwycony pięknym widokiem tłuściutkiej oponki spowitej lukrem, a potem musi najeść się słonym rozczarowaniem, bo okazuje się, że pączek tylko ładnie wyglądał, gdyż w rzeczywistości nie jest w ogóle smaczny. Znacznie lepsze smakołyki zapewnia oczywiście cukiernia Poznań, ale nie zawsze ma się okazję ku temu, by do niej wstąpić i coś w niej zamówić. Na szczęście każdy może odtworzyć bardzo prosty przepis na pączki. Jest to sprawdzona receptura, która zawsze daje zniewalający efekt w postaci smakowitych oponek.
Do wykonania pączków potrzebnych jest kilka prostych składników: drożdże, mleko (najlepsze będzie to tłuste z laktozą), biały zwykły cukier, mąka pszenna oraz masło, jajka i spirytus (lub dowolny inny mocny alkohol). Najpierw należy zająć się rozczynem. Powstanie on z pięciu gramów drożdży, średniej wielkości szklanki ciepłego mleka, jednej łyżki cukru oraz dwóch łyżek mąki pszennej. W momencie, gdy rozczyn wyraźnie zwiększy swoją objętość, czyli po prostu urośnie, można dodać do niego dwa całe jajka, pół szklanki cukru i kieliszek spirytusu. Masę powinno się uzupełniać powoli niewielką ilością rozpuszczonego wcześniej masła. Ciasto jest już prawie gotowe. Teraz należy je tylko porządnie wyrobić, a potem odstawić na bok na jakieś czterdzieści minut.
Ten przepis jest tak dobry, że z chęcią wykorzystałaby go na pewno niejedna cukiernia Poznań. Nie zawiera on żadnych dodatków, tak więc po upływie wskazanego czasu ciasto można już po prostu rozwałkować i następnie powycinać z niego kółka o dowolnej wielkości (można użyć do tego celu dna zwykłej szklanki lub środka większego kieliszka). Słodkości już prawie zostały wykonane. Teraz trzeba je tylko usmażyć. Pączki powinny być smażone na sporej ilości mocno rozgrzanego tłuszczu. Oczywiście należy je wykonywać na patelni, bo wtedy będą po prostu najsmaczniejsze.
Sprawdź ofertę naszych słodkości: https://cukiernia-piskorska.pl/